Restips

Split-Dalmatien - stränder, kultur & stadsliv

Kroatien blomstrar. Under de senaste åren har “the country of Game of Thrones” snabbt ökat i popularitet bland soldyrkande resenärer med resfeber. Det östeuropeiska landet har en lång kustlinje vid Adriatiska havets kristallklara vatten, samtidigt som det är en av de mest soliga platserna i Europa. Med sina 300 soldagar om året kombinerat med god matkultur och fantastiska gamla städer är det inte svårt att räkna ut varför Kroatien, och särskilt Split-Dalmatien, står hög upp på semesterfirarnas önskelistor.

Det centrala, sydliga länet Split-Dalmatien, befolkat av cirka 455 000 invånare, är ett av de mest populära områdena att besöka för en semester. Split är den näst största staden i Kroatien och är belägen mellan spektakulära berg och den vackra Adriatiska havet. Det Dalmatiska landskapet var förr i tiden en del av det romerska riket och är idag en av de fyra historiska regionerna i Kroatien. Kulturhistorien är mycket påtaglig och Split är en intressant blandning av gammalt och nytt.

I Split kan du besöka kulturella sevärdheter som ruinerna av den romerska kejsaren Diocletianus palats som är med på UNESCOs världsarvslista. Den färgstarka staden har dock något för alla smaker. Split är en unik plats där du kan hitta populära stränder med barer och musik, men du kan också söka dig lite längre ut till mindre stränder och njuta av den avslappnade atmosfären med lokalbefolkningen. Vid de gamla murarna i staden finns dussintals barer, restauranger och shoppingstråk för alternativa dagsaktiviteter. Om du söker en äventyrlig dagsutflykt eller en paus från stadslivet, kan du hyra bil eller hoppa på en buss för att besöka de mindre städerna och gudomliga vattenfallen i regionen.

1. VATTENFALLEN

Från Split går det arrangerade dagsturer till Kroatiens fantastiska vattenfall. Nationalparken Krka och Sibenik är populära destinationer för att beskåda den spektakulära naturen och ta en bild vid ett vattenfall. Tips: medan de flesta av turisterna tar en båt vid sjön, kan du istället hyra en cykel och cykla från staden Skradin till Krka-vattenfallen och njuta av den fantastiska utsikten.

Vattenfallen i Krka ligger 90 kilometer norr om Split. Om du inte känner för att boka en arrangerad dagsutflykt är platsen också lättillgänglig med hyrbil. Om du vill undvika de största turistmassorna är den bästa tiden att åka hit utanför högsäsongen (juli och augusti).

2. HYR EN BIL OCH UTFORSKA KUSTEN

Med hyrbil är det lätt och smidigt att utforska Split-Dalmatiens län. Att hyra en bil är relativt billigt även under en hel vecka och enkelt att hämta och lämna på flygplatsen i Split. Den dalmatia kusten är definitivt värd att utforska - dolda paradisstränder går vanligtvis att upptäcka nära små byar.

Till exempel ligger denna fantastiska stenstrand med kristallklart vatten 50 kilometer söder om Split, nära byn Brela. Stranden heter Podrace, men håll det hemligt. Ett riktigt smultronställe!

3. UPPTÄCK GAME OF THRONES VÄRLD

Många av scenerna i den populära tv-serien Game of Thrones är filmade i Kroatien. Hitta platserna och se om du kan känna igen dem från serien.

Bara 15 km från Split centrum hittar du Klis-fästningen, vilket är en av de många inspelningsplatserna.