Restips

Sicilien - Medelhavets största ö

Den underbara ön Sicilien med sitt vackra, varierande landskap och rika kulturhistoria lockar ständigt turister. Sicilien är den största av de italienska öarna och en av södra Italiens pärlor.

Det finns många anledningar till varför turister vill besöka Sicilien eller varför turister som besökt Sicilien vill åka tillbaka. Sicilien har både badorter, pittoreska städer, vingårdar och små byar, men även Europas största aktiva vulkan, kristallklart vatten och en årlig medeltemperatur på 18 grader. Sicilien är mötesplatsen mellan öst och väst, Afrika och Europa. Den konstnärliga och kulinariska sidan av ön påverkades av dess arabiska förflutna.

Det snabbaste sättet att nå Sicilien är att flyga till Palermo, Catania eller Trapani. Men om du redan befinner dig i Italien kan du ta en färja från till exempel Livorno eller Neapel. Väl på ön är hyrbil det bästa alternativet för att ta sig runt och besöka mindre städer och avlägsna arkeologiska platser. Vill du besöka någon av Siciliens mindre öar når du dem med färjor.

Nedan finner du några av våra bästa Siclien-tips. Vi rekommenderar varmt dig att besöka dessa platser nästa gång du åker till Sicilien!

1. Vandra upp till vulkanen Strombolis topp

Stromboli är en vulkan på ön med samma namn som är belägen norr om Sicilien. Vulkanen är känd för sina små, regelbundna utbrott som inträffar med i snitt cirka 20 minuters intervall. Att vandra upp till Strombolis topp är en upplevelse för sanna naturälskare! Sedan år 2005 är dock området strikt reglerat och för att komma högre upp än 400 meter behöver du en guide. Bestigningen upp till kratrarna tar mellan 2½ och 3 timmar medan nedstigningen tillbaka till Piazza San Vincenzo är kortare (från 1½ till 2 timmar). Hela utflykten tar alltså mellan 5 och 6 timmar men det är den definitivt värd!

2. Ö-hoppning

Vi rekommenderar också att du åker över till de Eoliska öarna som ligger ca 1½ timme från huvudön. Öarna Lipari och Salina är båda som mini-versioner av Sicilien förutom att takten på livet här är betydligt långsammare och utsikterna om möjligt ännu vackrare!

3. Upptäck forntida monument och traditioner

Den som gillar klassiska turistattraktioner bör ta sig till Syrakusas arkeologiska park där det alltid pågår en grekisk dramaföreställning, en filmpremiär eller en rockkonsert. Teatro Greco är kanske det mest spektakulära teatern i hela Europa. Varje vår väcks teatern till liv med klassiska teaterföreställningar som pågår hela säsongen. Utöver teatern finns det även andra monument som är värda att se. 

Vi rekommenderar även varmt att du besöker Sicilien under påsken, eftersom påskfirande här är något helt annat än vad vi är vana vid hemma i Sverige. I minsta lilla by så är det påskfestligheter och marknadsplatserna brukar fyllas av karuseller. Processionerna går genom städerna, alla tar på sig finkläderna och maten har förberetts i dagar!

4. Prova på läckra sötsaker

Din semester på Sicilien skulle inte vara komplett utan att smaka på åtminstone några av öns sötsaker. Särskilt cannoli är värt att prova och varje stad har sina egna specialiteter - såsom många olika typer av granita, som är den sicilianska versionen av gelato.