Restips

Kreta - vita berg & mytologisk kulturhistoria

Kreta är Greklands största ö och känd för dess mytologiska kulturhistoria, vita berg och fina sandstränder. Lokalbefolkningen (cirka 623 000 invånare) kallar Kreta "Megalónisos", den stora ön, vilket är inte konstigt eftersom Kreta nästan utmärker sig som ett land i sig själv, belägen långt söder om Greklands fastland. Den älskvärda öns huvudstad är Heraklion, genom vilken de flesta turister anländer när deras plan först landar på grekisk mark. Heraklions flygplats är Greklands näst mest trafikerade med nästan 7 miljoner passagerare år 2016.

Kretas mångsidiga landskap kännetecknas av vackra stränder, gammal arkitektur och praktfulla berg. Klimatet är tämligen trevligt året om och erbjuder goda möjligheter till sol och bad från april till mitten av oktober. Högsäsongen varar från slutet av juni till slutet av augusti. Kreta är en ö där det finns mycket att se och allt är lättillgängligt med en bil. Det fantastiska landskapet förändras från branta raviner till snötäckta berg och från kantiga flodbäddar till vita sandstränder vid det kristallklara vattnet. 

Förutom den hisnande naturen och värmen fängslar Kreta resenärer med sin uråldriga och mytologiska kultur. Europas första civilisation förevisar flera gamla skatter och har, enligt den brittiska författaren Saki, skapat mer kultur än vad som kan konsumeras lokalt. Sevärdheter som de minoiska palatsbyggnaderna och bysantinska klostren visar upp arvet av en rik kulturhistoria. Kulturen är dock inte begränsad till gamla byggnader, eftersom Kreta är känt för sina många festivaler och goda matkultur, vilket är en mer av en livsstil för lokalbefolkningen. Känd som en av de mest hälsosamma kosthållningarna i världen, präglas den kretensiska maten av färska skaldjur, lokala ostar och läckra olivoljor som serveras på mysiga tavernor runt ön. Och självklart även viner och alkoholdrycken Raki. Kreta erbjuder en perfekt blandning av värme och kultur, från de livliga städernas energi till de lugna byarnas lättsamhet.

När nästa gång du reser till Kreta, se till att besöka platserna nedan! 

1. Gamla stan i Chania

Chania, som också stavas Hania, är en stämningsfull stad där den venetianska hamnen utgör hjärtat av den gamla staden. Njut av promenader längs vattnet medan du beundrar den historiska arkitekturen, handlar i de olika små butikerna eller varvar ner på en av restaurangerna. Även om det är ganska populärt bland turister under sommaren är Chania en charmig plats som erbjuder många saker på ett och samma ställe. 

2. PALATSET I KNOSSOS 

Den arkeologiska fyndplatsen Knossos ligger 5 kilometer från Heraklion och är Kretas mest kända attraktion. Denna mytomspunna plats tros ha varit centrum för den minoiska kulturen redan 2000 f.kr. Här kan besökare gå guidade turer och beundra de imponerande ruinerna av det mäktiga palatset och de omkringliggande resterna av en uråldrig stad. Några av de mest spektakulära fynden innefattar väggmålningar, skulpturer och vattensystem som talar för den enastående minoiska kulturen.   

3. STRANDEN ELAFONISSI

Om du tror att ingen semester är komplett utan en spektakulär dag på stranden så är den avlägsna Elafonissi ett måste. Elafonissi-stranden ligger 75 kilometer från Chania och erbjuder en unik miljö som består av en liten ö, turkost vatten och rosa-vit sand. Elafonissi-ön kan nås till fots via det grunda vattnet. Tips: kom tidigt på morgonen för att uppleva magin och undvika det tätaste folkmyllret.