Restips

Lissabonkusten - strandälskarnas ultimata resmål

Med sin fantastiska 1800 kilometer långa kust är Portugal det ultimata resmålet för strandälskare av alla slag. Vågorna i Atlanten är idealiska för surfing och andra vattensporter, medan sandstränderna skapar en perfekt miljö för en familjesemester. Dessutom är Portugal känt för sin rika matlagning som har påverkats starkt av de många expeditionerna till Asien, Afrika och Sydamerika. Inte undra på att Europas fastlands västligaste punkt är en av de mest populära turistmålen.

Portugals huvudstad är Lissabon - den enda europeiska huvudstaden som ligger så nära fantastiska sandstränder. Stränderna sträcker sig längs fyra olika kuster: du kan välja från trevliga, familjevänliga stränder med kvalitativ service, till de mer orörda som ofta efterfrågas av surfare. Lissabonkustens väder erbjuder värme och sol året runt - från april till september är det säkert att förvänta sig minst +20°C med fyra månader över +25°C. Strandsäsongen varar från maj till september.

Lissabon är ett utmärkt resmål för människor i alla åldrar. Stränderna är fulla av äventyrliga aktiviteter för de små, och matkulturen (för att inte glömma de goda vinerna) i den kosmopolitiska staden erbjuder en unik uppsättning upplevelser som alla ligger inom räckhåll via kollektivtrafiken. Att hoppa på en spårvagn är ett roligt och enkelt sätt att känna atmosfären i den internationella staden som är full av sevärdheter. Lissabon är ett centrum för kultur och aktiviteter som kombinerar de bästa delarna av både strand- och stadssemestern och gör den till det perfekta resmålet för alla resenärer, från backpackers till barnfamiljer.

1. EN DAG PÅ STRANDEN

Längs järnvägen från Lissabon till Cascais hittar du flera stränder, som t.ex. Praia de Carcavelos, som föredras av lokalbefolkningen och surfare men som också har bra turistfaciliteter. Costa da Caparica har en 15 kilometer lång kust som bjuder på en mix av lugna stränder och trendiga barer.

2. EN UTFLYKT TILL CASCAIS

I staden Cascais, som lätt nås med tåg, hittar du mindre stränder och en mängd kvalitetsbutiker. Cascais, som är en gammal fiskeby, har några av de trevligaste restaurangerna och kaféerna på Costa do Estoril. En specialitet som rekommenderas är färska skaldjursrätter. En populär sevärdhet är Boca do Inferno: en dramatisk klippformation vid ett inlopp vid havet, omgivet av branta klippor och grottor.

3. BESÖK DEN GAMLA STADSDELEN BAIRRO ALTO

Med en vacker arkitektur att beskåda på dagen och ett pulserande nattliv att uppleva på kvällen, är Lissabons centrala stadsdel ett måste. Här finns en mängd lyxiga affärer och restauranger, så mycket att välja bland. Bairro Alto har över 250 barer och förändras drastiskt mellan dag och natt. Under dagen kan du njuta av kulturella sevärdheter som den historiska kyrkan Carmo Convent.

4. Oceanário de Lisboa

är Europas näst största akvarium och världens största saltvatten-oceanarium. Med sina 450 arter och 16 000 individer, är detta fantastiska akvarium ett ställe där du kan uppleva det marina livets färgglada djup som aldrig tidigare. Hajar, sjöhästar, rockor, barracudor - you name it! Ett måste att besöka för familjer.