Restips

Costa Brava - pittoreska byar & vackra stränder

Costa Brava, som kan översättas till “klippig kust”, består av en 120 kilometer lång kustremsa i Katalonien i nordöstra Spanien. Costa Brava sträcker sig från Blanes norr om Barcelona ända till den franska gränsen. Costa Brava omfatta vackra stränder, små städer och pittoreska fiskebyar såsom konstnären Salvador Dalís hemort Cadaquès. Den genomsnittliga årliga temperaturen ligger på 17°C och invånarna får njuta av 2500 soliga timmar varje år.

Costa Bravas vackra kust är väldigt populär (med rätta!) men området är även fullt av pittoreska orter och dolda pärlor. I centrala Costa Brava, nära mynningen av floden Ter och omgiven av bergskedjorna Gavaves och Guilleries, ligger till exempel orten Montgri. Montgri är bara en av många orter i Costa Brava som trots områdets populäritet och utveckling har lyckats bevara sin charm. Costa Brava är även en av världens främsta korkproducerande regioner som förser många framstående vinproducenter med korkar.

Nedan har vi listat några platser i Costa Brava som är värda ett besök!

1. KATEDRALEN I GIORNA

Gironas katedral ligger i hjärtat av Força Vella. Katedralen började byggas under 1000-talet men slutfördes först på 1500-talet. Valvet inne i katedralen mäter nästan 23 meter på bredden och är således världens bredaste i gotisk stil.

Katedralen har också använts som inspelningsplats i säsong 6 av den populära TV-serien Game of Thrones.

2. CADAQUÉS

Om du ber lokalborna namnge den vackraste byn i Costa Brava kommer de högst antagligen att säga Cadaqués. Belägen i en skyddad vik på södra sidan av halvön Cap de Creus var denna lilla stad en gång en livlig fiske- och handelshamn

Denna vackra stad ligger endast några timmar från Tamariu där de flest av våra villor i Costa Brava är belägna.

3. SITGES

Sitges med sina vackra stränder och pulserande nattliv ligger 35 kilometer sydväst om Barcelona. Om du inte vill ligga på stranden är Sitges även känt för sina historiska sevärdheter, såsom kyrkan Església de Sant Joan. Denna lilla stad har varit en semesterort sedan 1800-talet och är också känd för sin öppenhet mot HBTQ-samhället.