Restips

Bali - Gudarnas ö

Den vackra ön Bali är ett av de mest populära resmålen i Indonesien. Det indonesiska paradiset, som är mest känt för sitt tropiska landskap, vulkaniska berg och kristallklara vatten är helt enkelt ett måste att besöka. Bali, även känd som Gudarnas ö, har över fyra miljoner invånare och ligger på västra sidan av Lombok och tillhör gruppen Sundaöarna i den indonesiska skärgården. Balis läge, 8 grader söder om ekvatorn, gör att dess fuktiga och tropiska klimat erbjuder värme året runt med en temperatur runt 30°C året om längs kusten.

Detta semesterparadis har särskiljande årstider: regnperioden från oktober till mars och torrperioden från april till september. Dagarna under regnperioden är dock mestadels regnfria, så att resenärer ändå kan njuta av denna drömliknande ö. Det regnar även under den torra säsongen, men det brukar komma i skurar under kvällen och natten, vilket ger uppfriskande brisar. De vanligaste språken som talas på ön är indonesiska och balinesiska, men även engelska är allmänt vedertaget och gör platsen lätt att besöka.

Bali präglas av vacker natur, vita sandstränder och sköna öar. Dessa blomstrande omgivningar beskrivs ofta som något mer - Bali sägs vara en sinnesstämning - ett avkopplande resmål som lockar olika besökare; från adrenalinsökande surfare till familjer som önskar en fridfull semester. Ön erbjuder otaliga aktiviteter från yoga- och dykkurser till shopping och kultur. Oavsett om du väljer att bestiga berget Gunung Agun eller vill njuta av den läckra skaldjurs-grillen på stranden Jimbaran, kan Bali verkligen erbjuda något för alla.

1. NUSA PENIDA 

Undvik huvudön för en riktigt avkopplande stund i paradiset. Den äventyrliga kan nå de isolerade stränderna och tempelarna genom att hyra en motorcykel. För dykare är detta en av de bästa platserna i världen för att se klumpfisk (Mola mola) och mantor.

2. STRANDLIV

Balis stränder erbjuder något för alla. Till exempel är de vita sandstränderna är en perfekt omgivning för familjer på semester. Den mest kända stranden Kuta erbjuder ett brett utbud av tjänster där, som i Jimbaran, du kan njuta av en lugnare kväll med god mat.

Eller letar du efter mer spänning? Testa på att surfta, åka jetski, eller prova andra vattensporter för en riktig adrenalinkick. För mer avancerade surfare är Uluwatu platsen att besöka, medan nybörjare till exempel kan börja från Padang Padang Right.

3. TIRTA GANGGA

Tirta Gangga sägs vara en av öns vackraste platser. Det är ett gammalt kungligt palats, fylld av vattenträdgårdar, fontäner och statyer. Ett utmärkt sätt att uppleva området är att hyra en cykel och passa på att även besöka den omgivande landsbygden med sina risfält och tempel. Tips: Besök platsen under kvällen för att undvika andra turister.