Hem / Blogg / Portugal - Lissabon

Portugal - Lissabon

19.10.2016

Ganska ofta hamnar Lissabon i skuggan av andra storstäder i Sydeuropa, som Barcelona och Rom, vilket är synd eftersom det finns så otroligt mycket att se och uppleva där. Vi reste till Lissabon under påsken 2016 och vill redan åka tillbaka!

Det bor nästan 3 miljoner invånare i Lissabon men staden är trots det mycket lugn. Om man till exempel jämför Lissabon med Barcelona så är det färre turister och en mer avspänd atmosfär i den portugisiska huvudstaden. Det bästa sättet att bekanta sig med staden är att promenera eller cykla och några stadsdelar som vi varmt kan rekommendera är Alfama och Baixa. Där finns många vackra byggnader, parker och torg, gatumusiker som spelar från morgon till kväll och förstås många mysiga restauranger och kaféer. På kvällen hörs den portugisiska folkmusikstilen fado ur högtalarna, fönstren i husen och olika affärer. Du kan även uppleva musiken live på restauranger i Alfama, Alto, Bairro och Madragoa.

I Lissabon finns dessutom flera historiska sevärdheter som är värda att besöka. Bland de mest kända är slottet Sao Jorge som dominerar Lissabons stadsilhuett och Belém, den historiska stadsdelen där Vasco da Gama började sin första upptäcksfärd. I Belém finns sevärda museer och kloster, vackra parker, god mat och det kända Belémtornet.

På andra sidan floden Tejo finns många trevliga stränder och även en lite lugnare miljö. Där kan du också besöka toppen av Cristo Rei, en 100 meter hög Kristusstaty, där du har enastående utsikt över hela staden och den långa bron som är en kopia av Golden Gate.

Att åka kollektivt i Lissabon är mycket enkelt, även för turister. Under resan åkte vi ganska mycket med spårvagn och tunnelbana eftersom det var snabbt, billigt och lätt. Alla tunnelbanestationer har bra kartor över olika linjer och biljettautomaterna fungerar också på engelska. Det är bra att ha kontanter när man åker kollektivt eftersom betalkort inte fungerar överallt. Att åka taxi eller tuk-tuk är inte så dyrt heller.

Portugals matkultur överraskade oss positivt. Närheten till havet har förstås influerat den och det finns gott om färsk fisk, skaldjur och andra delikatesser från havet. Portugisiska viner, speciellt Vino Verde, är värda att testa och ett sött portvin till desserten är nästan ett måste.

En dag åkte vi till Cascais och dess vackra stränder. Staden ligger på Estorilkusten, cirka 30 kilometer väster om Lissabon. Förutom de långa badstränderna och fina golfbanorna finns där Europas största kasino, Estoril. Även om platsen var ganska full av turister fick vi en positiv bild av Cascais. Om det önskas en lite längre badsemester så är denna stad ett lockande alternativ. Att hyra en villa i Cascais är enkelt och blir också oftast billigare än att bo på hotell.


För den som har tid över rekommenderar vi också en dagstur till Sintra som ligger på ett 300 meter högt berg nära Lissabon. I Sintra finns flera vackra fontäner som ursprungligen försörjde invånarna med dricksvatten. Slottet Pena National (även Pena Palace) är ett fint ställe att besöka med dess arkitektur och sagolika vyer. Rummen är bevarade i det skick de var när kungafamiljen bodde där på 1910-talet. Promenaden hit från Sintras centrum är ungefär tre kilometer lång och ett bra sätt att njuta av vädret och det härliga landskapet! :)

Se även dessa artiklar

Restips
Sicilien 
Restips
Portugal - Troia 
Restips
Dubrovnik