Hem / Blogg / PACKNINGSTIPS

Packningstips

19.10.2016

De flesta tänker kanske att det inte är någon kost att packa väskan, men vi har några tips som kan vara till nytta. Med våra packningstips packar ni era väskor snyggt, smart och framför allt tryggt.

Planera
Ett bra sätt att börja packningen är att skriva en lista över de alla mest nödvändiga sakerna som du vill ha med under resan. Ganska ofta är det så att man packar för mycket saker när man ska iväg på semester.

Kom ihåg att maxvikten på bagage har minskats mycket under de senaste åren och om väskorna är för tunga eller för stora så riskerar man en extra avgift. Kolla därför alltid flygbolagets regler på bagage i god tid före resan.

Planera lite i förväg vad du skulle vilja köpa under semestern och lämna plats för det i resväskan. Många städer, speciellt i Sydeuropa, erbjuder många bra shoppingmöjligheter. Som exempel, i Italien finns flera eleganta Fashion Outlet-butiker, t.ex. Barberino Designer Outlet i Toscana. Om du ska shoppa några presenter eller souvenirer under resan är det också bra att fundera på hur mycket rum de behöver i väskan.


Incheckade bagage eller handbagage?
Packa ner de allra viktigaste och dyrbara sakerna i handväskan, så att din resa inte blir förstörd om det incheckade bagaget försvinner under eller efter flyget. Ha alltså alltid med ett handbagage där du packar ner lite kläder, necessären, eventuella mediciner och recept, resedokument, kontanter och smycken. Även alla elektroniska apparater ska packas ner i handbagaget och de är bra att ha nära till hands eftersom du måste ta fram dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Ta reda på om du behöver en adapter för eluttagen i det landet du reser till och packa i så fall också ner den i väskan. Kolla till sist att du har packat allt som behövs under själva flygresan (t.ex. öronproppar, flygstrumpor och böcker).

Det lönar sig alltid att kolla hur vädret kommer att vara och fundera på vilka kläder och tillbehör som passar bäst innan du åker. Om du bara reser över en helg behöver du kanske inte ett incheckat bagage alls. Många villor är mycket välutrustade: Det finns ofta tvättmaskiner, hårtorkar, sängkläder, handdukar osv. som du slipper att packa med.


Ordning
Ett bra packningstips är att börja med skorna eftersom de är ganska tunga. Lägg skorna i en plastpåse och fyll tomrummet med småsaker såsom laddare, accessoarer, strumpor osv. Ta med max tre par skor - om det är möjligt - eftersom de tar så mycket plats i din väska. Det är bra att välja skor som matchar till flera olika kläder.

Om du har skrivit en lista över allt du tror dig behöva under resan, gå över den igen och stryk hälften. Packa ner linnen, toppar, skjortor, känningar och ett par byxor som matchar varandra så att du kan ha på dig samma saker flera gånger men samtidigt variera din outfit lätt. Fundera även på klädmaterialet: stickade kläder och bomull är alltid bra alternativ. Det bästa sättet är att rulla ihop kläderna eftersom det tar mindre plats och det ryms fler plagg i väskan. Kläder som måste vikas ska du packa ned sist.

Om du har med något ömtåligt är det bra att lägga det i mitten av väskan mellan dina kläder. När du har packat klart och det fortfarande finns mycket tomrum i väskan, fyll den med plastpåsar eller något liknande så att dina tillhörigheter inte åker runt så mycket i väskan under resan. Sedan kan du fylla tomrummet med något nyinhandlat från semestern.

Till sist
Dubbelkolla en sista gång att det viktigaste som resedokument, plånbok och mediciner är nedpackade. Stäng väskan och handbagaget noggrant och fyll i bagagetaggen med ditt namn, telefonnummer och adress och fäst på din väska. Använd gärna bagagebälte för att säkra att väskan förblir stängd under resan.

Använd bara TSA-lås som kan öppnas av säkerhetspersonal med speciella koder. Då behöver inte flyplatspersonalen bruka våld för att inspektera väskan om det skulle behövas. Om du har ett nyckellås för väskan så är det bra att ta båda nycklarna med dig och förvara de separat från varandra.

P.S. Innan du åker, kolla en gång till att du har passet med dig. Ha en trevlig resa! :)

Se även dessa artiklar

Restips
Sicilien 
Restips
Portugal - Troia 
Restips
Dubrovnik