Hem / Blogg / Kroatien: Blogg

Kroatien: Blogg

14.10.2016

I september 2015 var vi ett kompisgäng som åkte på semester till Kroatien. Vi bodde en vecka i Villa Stolovi i Klek - en liten stad belägen i den vackra viken mellan Split och Dubrovnik. Vi var ett sällskap på nio personer och valde Stolovi på grund av dess lugna läge och mångsidiga faciliteter.

Villa Stolovi

Villa Stolovi har verkligen ett fridfullt läge och det märkte vi genast när vi kom fram till villan. Vi visste ju att Stolovi låg på en vacker plats utefter de foton vi hade sett, men verkligheten var ännu bättre. Utsikten från villan var helt underbar och solen var just på väg att gå ner bakom bergen och himlens färger var så fina. På gården fanns en privat tennisbana och ett stort poolområde med solstolar. Vi hade inga nära grannar, bara en liten vingård uppe på en höjd ovanför villan så vi fick verkligen vara i fred. Resten av den första dagen spenderade vi vid poolen och njöt av kvällssolen.

Villa Stolovi ligger på tre våningar, har fem sovrum och fyra badrum och passade perfekt för nio vuxna. Inom huset fanns gott om utrymme men det var ändå trädgården som lockade mest. Det fanns bland annat en separat vinkällare, två terrasser, ett stort utomhuskök, en konstgräsplan och vingårdar omkring villan.

“De Olympiska Spelen”

Vårt kompisgäng har mycket tävlingsanda så en dag arrangerade vi olympiska spel på gården. Vi tävlade mot varandra i olika idrottsgrenar som fotboll, pingis, boule och tennis. Det var riktigt roligt – något annorlunda som man vanligen inte brukar göra på semestern. Eftersom att det finns så mycket att göra i Villa Stolovi så passar den perfekt för både kompisgäng och barnfamiljer.

Besök på en vingård

Villans läge hade både bra och dåliga sidor. Om man söker ett traditionellt resmål med sandstränder, restauranger och barer alldeles i närheten är Villa Stolovi kanske inte det bästa alternativet, men för den som uppskattar en lugn semester med vackra vyer och tycker att rimliga köravstånd till restauranger, butiker och stränder inte är några problem så rekommenderar vi absolut den här villan.

För vinälskare är Villa Stolovi ett utmärkt semestermål. Rizmans vingård ligger i grannskapet, bara en halv kilometer från villan. Rizman odlar röd-, vit- och rosévin och man kan boka en privat vinprovning och middag på gården. Vi besökte vingården en kväll och kan absolut rekommendera upplevelsen. Dessutom fick vi smaka på gårdens delikata olivolja.

En dag på stranden...

De närmaste stränderna ligger cirka 15 minuter bort med bil från villan. En typisk badstrand mellan två berg finns till exempel i Klek. Under semestersäsongen (från juni till mitten av september) finns det många restauranger, butiker och små marknadsstånd öppna i byn. Utanför säsongen är det mycket lugnare i området med färre turister och tjänster än på sommaren.

Om man vill hitta en helt privat strand så har villaägaren en egen liten strandkant i närheten. Stranden har inte gjorts helt färdig ännu men där kan man ändå sola och bada. Det turkosa vattnet och avskildheten på den vackra stranden kan man bara drömma om på de allmänna stränderna.

En dag i Dubrovnik

Avståndet mellan villan i Klek och Dubrovnik är cirka 70 kilometer men färden dit tar en och en halv timma eftersom vägarna i bergen är ganska krokiga och långsamma. För ett kort besök i Dubrovnik så ligger Gamla stan först på listan över saker att se. När man åker med egen bil är stadsporten (Pileporten) en bra plats att ställa den på. Parkeringen kostar mellan 35 och 55 kronor per timme.

Det bästa stället att bekanta sig med staden är Dubrovniks ringmur som omsluter Gamla stan. Man kan även ta en gondollift upp till toppen av berget och beundra utsikten över hela staden och öarna i närheten. En rundtur på stadsmuren kostar 100 kuna (132 kronor) och en tur- och returbiljett till liften kostar 108 kuna (143 kronor).

I Dubrovnik finns ett stort antal restauranger. Ett bra tips är att söka på de 15 bästa restaurangerna i Dubrovnik på TripAdvisor och välja någon av dem. Två av våra egna favoriter var Konoba Veranda som ligger lite utanför staden samt Azur som ligger innanför stadsmuren i Gamla stan. I Gamla stan finns en stor variation och många mysiga tavernor på de smala gatorna.

Våra tips till Kroatien

- På lågsäsongen (från mitten av september till juni) är det lugnare och billigare att resa till Kroatien men på de mindre turistorterna kan några platser redan vara stängda.

- Om man reser till Split eller norr om Makarska så lönar det sig att boka flyget till Split. Ifall resmålet är Klek eller dess södra sida är Dubrovnik det bästa alternativet När man åker från Dubrovnik till Klek passeras gränsen till Bosnien och Hercegovina så man måste ha passet med sig.

- Det lönar sig att vänta med att växla kronor till kroatiska kuna tills man kommer till Kroatien, då växelkursen är konkurrenskraftig även på flygplatserna. Annars går det så klart bra att använda sitt svenska kreditkort i Kroatien.

VILLOR I KROATIEN

Se även dessa artiklar

Restips
Sicilien 
Restips
Portugal - Troia 
Restips
Dubrovnik