Hem / Blogg / Italiens stränder

Italiens stränder

19.10.2016

I Italien blandas mode, elegans och design med magnifika, historiska städer och traditioner. Den italienska matkulturen är också känd över hela världen och värd att uppleva. Dessa är kanske de mest kända sakerna med Italien men det finns även något mer. Nedan ska vi presentera de fem bästa resmålen i Italien där det är lätt att kombinera en solsemester på Italiens stränder med andra aktiviteter.

1. Castiglione della Pescaia, Toscana

Castiglione della Pescaia ligger på Toscanas kust och är en av de mest populära badorterna i Italien. Staden är byggd runt ett medeltida slott och området lockar många turister, speciellt från Europa. När Legambiente (en italiensk miljöorganisation) rankade Italiens stränder hamnade Castiglione della Pescaia på första plats. Organisationen bedömer både badvatten och badstränder, historiska sevärdheter i närheten och service för rörelsehindrade. I Toscana-området finns dessutom ett flertal unika vingårdar som ligger nära staden och är absolut värda att besöka. Den som vill se lite mer kan enkelt hyra en bil och åka till Siena eller Florens som ligger på kort köravstånd.

2. Cinque Terre, Ligurien

Ligurien i nordvästra Italien är landets tredje minsta region och en del av den Italienska Rivieran. Cinque Terre betyder ”fem länder” och symboliserar de fem byarna vid den liguriska kusten: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola (se bild) och Riomaggiore. På grund av de mycket smala gatorna kan det vara svårt att ta sig fram med bil, dock finns det bra tågförbindelser både mellan byarna och större städer i norr.

Tillsammans med Portovenere förklarades Cinque Terre–området som nationalpark år 1997 och står idag på UNESCOs lista över världsarv. I området finns flera färggranna stränder med bra service. Ett bra exempel är Fegina som ligger i Monterosso: Här finns fin sand, turkost vatten och möjligheter att prova på olika vattenaktiviteter.

3. Scala dei Turchi, Sicilien

La Scala dei Turchi (på svenska: Turkiska trappan) ligger på Siciliens sydvästkust och är en av de vackraste och mest speciella stränderna i hela Italien. Denna vackra naturstrand i byn Realmonte har bland annat blivit känd från tv-serien Kommissarie Montalbano. Stranden har fått sitt namn efter de branta, bländvita kustklipporna som är formade som en trappa.

Miljön i området är i sin helhet mycket unik, inte bara Turkiska trappan. Valle dei Templi (även känd vid namnet Agrigentum) är en antik, grekisk stad på ön och är med på UNESCOs världsarvslista.

4. San Vito lo Capo, Sicilien

San Vito lo Capo är en stor badort i Trapani på västra Sicilien. Staden ligger omgievn av berg, Medelhavet och två naturparker: Riserva Naturale Orientata dello Zingaro (på bilden) och Monte Cofano. I de båda parkerna finns djur och fåglar och de är unika resmål för de som älskar att vandra i naturen. Utsikten från naturparkerna erbjuder enastående vyer över både berg- och havslandskap. San Vito lo Capo är också en perfekt plats för dykning och snorkling. I havet finns allt från grottor och skeppsbrott till sällsynta, röda koraller.

5. Amalfikusten

Amalfikusten i provinsen Salerno i södra Italien är inte bara känd för sina vackra landskap och pittoreska byar, men också för sina mat- och dryckestraditioner. Tack vare medelhavsklimatet är området fullt av citronträd och Sfusato Amalfitano-citronen används för att tillverka den lokala och världsberömda likören Limoncello.

Amalfikusten sträcker sig från Positano i väst till Vietri sul Mare i öst och längs kusten ligger många vackra byar och stränder. Stranden Fiordo di Furore är en av pärlorna som är värd att se. Amalfikusten finns även med på UNESCOs lista över världsarv.

Se även dessa artiklar

Restips
Sicilien 
Restips
Portugal - Troia 
Restips
Dubrovnik