Hem / Blogg / Hyra Bil Utomlands

Hyra bil utomlands

14.10.2016

Att hyra bil utomlands har gjorts väldigt enkelt tack vare Internet, men när man läser olika diskussionsforum på nätet varierar erfarenheterna en hel del. Med våra tips kan du undvika de vanligaste fällorna och hyra bil utomlands tryggt och säkert.


Före resan:

Ta reda på olika uthyrningsmöjligheter. Det finns många webbsidor som jämför hyrbilar, t.ex. rentalcars.com. Det är samma sak som gäller när du hyr en bil som när du hyr en villa eller ett flyg: Ju tidigare du bokar, desto billigare alternativ kan du hitta.

Vi rekommenderar att du hyr en bil från ett av de stora hyrbilsföretagen (t.ex. Hertz, Avis, Budget), speciellt om du ska hyra bil utomlands för första gången. De mindre företagen lockar kanske med billigare pris men det lönar alltid sig att läsa kontraktet mycket noggrant. Om priset verkar vara för bra för att vara sant kan det vara så att något inte stämmer. De större hyrbilsföretagen har också fler tilläggsval såsom navigator eller bilbarnstol.

Det viktigaste är att ta reda på om hyrbilsföretaget verkligen äger bilen och inte bara förmedlar den. Det skulle vara ganska tråkigt att börja semestern när man märker att bilen inte stämmer överens med den du bokade eller att bilen inte alls existerar.

Glöm inte heller att kolla på bilförsäkringar. Det är bäst att göra detta redan hemma när man gör den preliminära reservationen.


Att tänka på i förväg:

Nästan alla hyrbilsföretagen kräver tre saker: ett giltigt kreditkort, ett körkort som är giltigt åtminstone i ett eller två år och att den som hyr är över 25 år gammal. Om dessa tre villkor inte uppfylls kan uthyrningen ändå vara möjlig men i så fall är det ofta dyrare.

Kolla alltid om både stöld- och trafikförsäkringen är inkluderad i priset och att bilen hämtas ut och återlämnas med en full bränsletank.

Försök planera bilbehovet på förhand. Hur många förare behövs och för hur många dagar? Hur långt ska ni köra? Om ni bara ska köra kortare sträckor i staden och i närheten så räcker det att hyra en liten bil men t.ex. de som spelar golf eller vill köra i bergslandskap behöver mer rum och bil med en starkare motor.

Det är också bra att fråga vilka regler som gäller för gränsöverfart till grannländerna. Det är ofta förbjudet utan extra avgift. Dessutom kan uthyrningspriserna variera mycket mellan länderna. Om ni alltså planerar resa i flera länder är det vettigt att jämföra priserna från land till land.


Vid ankomst:

Kräv att någon från hyrbilsföretaget kollar bilen med dig och fyller i blanketten om det finns några skador på bilen. Speciellt i Sydeuropa och i Asien är det ganska vanligt att hyrbilarna redan har några skador och då är det viktigt att markera dessa. Kom ihåg att ta foton på bilen innan ni åker!

Kontrollera även att bensintanken är full och att strålkastarna, bildäcken och bromsarna är i gott skick. Det är mycket bättre att testa så att allt fungerar redan på parkeringsplatsen i stället för i trafiken! Om ni märker att något är fel med bilen så är det bäst att försöka byta den redan i början. Fråga också i förväg vart ni kan ringa om det dyker upp några problem med bilen under semestern.


Under resan:

Följ trafikregler och fartbegränsningar, även om ni märker att de lokala förarna inte följer alla regler. Kom ihåg att köra bil utomlands kan vara mycket annorlunda än i Sverige. Visa hänsyn till fotgängare och andra bilister – man kan aldrig vara för uppmärksam i trafiken.

Det finns också olika vägtullar och betalvägar utomlands så det är bra att ha mynt med sig. När ni parkerar bilen är det bra att granska miljön om den verkar trygg och synlig och det är alltid bra att ta med sig alla värdesaker från bilen. Om det händer någonting (t.ex. en stöld eller krock), ring polisen och försök hitta något vittne till händelsen om möjligt. Även alla uthyrningspapper (eller kopior av dem) är bra att ha med i bilen.


Återlämning av bilen:

Tanka bilen och spara kvittot innan återlämningen. Om ni inte har tankat bilen själva kan det bli extra kostnader eller ni kan även bli lurade. Fotografera bilen som ni gjorde när ni hämtade den.

Kolla till sist en gång till att ni inte lämnat några av era tillhörigheter i bilen, till exempel, i handskfacket, bakluckan eller under sätet. Behåll fotona och dokumenten efter resan eftersom ett ersättningsanspråk ibland kan skickas några månader efter uthyrningen.

Man kan aldrig vara helt säker på vad som händer under resan eller med hyrbilen men vi tror att ni kan minska riskerna med våra föregående tips. Ha en trygg och trevlig resa!

Se även dessa artiklar

Restips
Sicilien 
Restips
Portugal - Troia 
Restips
Dubrovnik