Hem / Blogg / Dubrovnik

Dubrovnik

20.01.2017

Dubrovnik är känt som ett förmånligt resmål där stadssemestern enkelt kan kombineras med några lata dagar på stranden. I denna historiska stad finns någonting för alla - både för kulturnörden så väl som för sportfånen. I Dubrovnik rör du dig lätt till fots, med de välfungerande lokala bussarna eller med taxi. Att hyra bil är således inget måste. Du kan spendera din tid genom att beundrandes strosa längs med gatorna i gamla staden eller genom att klättra upp till stadens utkiksplats. Vi lovar – det är värt det! Det kan även vara roligt att besöka någon av de många stränderna, ön Lukrum eller varför inte snorkla i Adriatiska havet?

Gamla stans murar föll offer för bombning så sent som under kriget på Balkan 1992. Skadorna har dock noggrant reparerats och området omsorgsfullt restaurerats. Staden är fylld med museum och vill du bekanta dig med de senaste årtiondens historia bör du styra kosan mot The Museum of Contemporary History. Staden med drygt 40 000 invånare lockar sedan länge resenärer, men staden har ökat i popularitet de senaste åren – kanske på grund av att det är här serien Game of Thrones spelas in?

De steniga stränderna i stadens närhet kryllar av turister under säsongstid. Stränderna är fyllda med kaféer och barer där man kan njuta av stämningen som stadens närhet till havet skapar. Vill du besöka en lugnare, aningen folktommare strand bör du styra kosan mot halvön Babin kuk och den steniga lilla stranden Copacabana.

Det lönar sig också att besöka ön Lokrum. Till ön kommer du med färja från Gamla stan. Resan kostar ca. 5 euro tur och retur och tar omkring 10-15 minuter. Du kan även hyra vattenskoter och på så sätt ta dig till ön. Redan under resan kan du börja ta in det underbara landskapet. Framme väntar ett klarblått hav och förhoppningsvis värme. Det finns inga sandstränder på Lokrum utan stränderna består av stenar och berg. På stränderna finns stegar som underlättar om du vill ta dig ett dopp i det blå. I närheten av badställen finns duschar och toaletter och således samlas det flesta turister kring dessa. Genom att förflytta dig lite längre bort från all service kan du finna lugna vikar och klippor med gott om utrymme att breda ut ditt badlakan på.


Du behöver inte bara ligga i solen. På Lokrum finns även en botanisk trädgård med ett enormt utbud växter. Bland växterna kan du även stöta på kaniner och påfåglar. I mitten av den täta skogen reser sig ruinerna av ett gammalt kloster. Klättrar du upp för dessa får du en fantastisk utsikt över ön. Ön bjuder även på flera utmärkta restauranger. På öns södra del finner du en sjö så djup och med så klart och saltigt vatten att den kallas för Döda havets miniversion. Här lönar det sig att ta ett dopp för att få uppleva hur lätt det är att bada när salthalten är så pass hög. Även om Lokrum är ett populärt turistresmål finns det trots allt rum för alla och stränderna här är betydligt lugnare än stränderna i Dubrovnik.

I Gamla stan kan du spendera flera dagar. Strosa längs med smala gator och gränder, kika in i små affärer och besök attraktioner. Bekanta dig med stadens murar och utsikten de erbjuder. Vill du ha en ännu bättre utsikt lönar det sig att åka upp med en gondol till stadens utsiktsplats som ligger på en höjd av 405 meter. Utsikten väl uppe så som från gondolen är väl värt besväret.

Befinner du dig i Dubrovnik under säsongstid är risken stor att de populära restaurangerna är proppfulla, så reservera bord, speciellt om ni är ett större gäng som reser. Ett tips är att beställa in skaldjur, de tenderar vara områdets specialitet!

Vill du besöka stadens nattliv lönar det sig att hålla sig borta från de turistiga nattklubbarna och söka upp små barer istället. Lokalbefolkningens barer kan vara knepiga att hitta, men väl värda besväret om du lyckas hitta en. Här är priserna även lägre än i ”turistbarerna”, men även här är priserna jämfört med svensk standard rätt så låga. Det bästa med stadens nattliv är trots allt bagerierna som har öppet långt in på natten och möjliggör att du kan få tag på en färsk croissant eller bakelse mitt i natten. På dagen lönar det sig att besöka Cave Bar More för en cocktail. Baren är belägen inne i en grotta och har flera gånger listats till en av världens bästa underjordiska barer. Väl värd ett besök!

Under en vecka hinner du se och uppleva massor. Mångsidiga Dubrovnik erbjuder någonting för alla. Om du vill kan du även besöka Split eller Montenegro från Dubrovnik, men under högsäsong kan köerna till gränsövergångarna vara långa. Det lönar sig även att besöka Dubrovnik utanför säsongstiden, även om det självklart går utmärkt att besöka staden även då!


Se även dessa artiklar

Restips
Sicilien 
Restips
Portugal - Troia 
Restips
Italiens stränder