Hem / Restips / Blogg
Restips, trender och drömdestinationer
 • Restips
 • Mat & Dryck
 • Villor
 • Restips
  Sicilien 

  24.03.2017

  Medelhavets största ö Sicilien tillhör Italien och allt det underbara som hör Italien till finns även här. Sicilien har både badorter, pittoreska städer, vingårdar och små byar, men även Europas största aktiva vulkan, kristallklart vatten och en årsmedeltemperatur på 18 grader. Varför inte hyra en villa på Sicilien i sommar?

  Sicilien är ett av de bästa resmålen i Europa under försommaren. Ön har redan hunnit vakna till liv och slå ut i blom när vi hemma i Sverige knappt kan ana vårens ankomst. Sicilien erbjuder garanterat någonting för alla. Du kan vandra, dyka, spela golf eller frossa i all den underbara maten. Är du ute efter en strandsemester är ön fylld med vackra stränder. Ofta ligger de inklämda i små vikar eller bukter omgivna av klippor. Sicilien är känd för sin skönhet och definitivt värt ett besök!

  Restips
  Portugal - Troia 

  03.02.2017

  Med milslånga sandstränder som sträcker ut sig i Atlantens vågor är Troiahalvön Portugals paradis, perfekt för en romantisk getaway med din partner, en välförtjänt semester med hela familjen eller en golfresa tillsammans med vänner.

  När man blickar ut över sanddynerna och Atlantens klarblåa vatten är det är svårt att tro att man befinner sig endast en timmes resa söder om storstaden Lissabon. Troiahalvön är belägen mellan floden Sado och Atlanten. Halvön har Portugals bäst bevarade naturområden och är omringad av berg som skyddar från regn och kalla vindar. Du tar dig enkelt och snabbt till detta paradis med färja från hamnstaden Setubal.

  Restips
  Dubrovnik 

  20.01.2017

  Dubrovnik är känt som ett förmånligt resmål där stadssemestern enkelt kan kombineras med några lata dagar på stranden. I denna historiska stad finns någonting för alla - både för kulturnörden så väl som för sportfånen. I Dubrovnik rör du dig lätt till fots, med de välfungerande lokala bussarna eller med taxi. Att hyra bil är således inget måste. Du kan spendera din tid genom att beundrandes strosa längs med gatorna i gamla staden eller genom att klättra upp till stadens utkiksplats. Vi lovar – det är värt det! Det kan även vara roligt att besöka någon av de många stränderna, ön Lukrum eller varför inte snorkla i Adriatiska havet?

  Restips
  Italiens stränder 

  19.10.2016

  I Italien blandas mode, elegans och design med magnifika, historiska städer och traditioner. Den italienska matkulturen är också känd över hela världen och värd att uppleva. Dessa är kanske de mest kända sakerna med Italien men det finns även något mer. Nedan ska vi presentera de fem bästa resmålen i Italien där det är lätt att kombinera en solsemester på Italiens stränder med andra aktiviteter.

  Restips
  Packningstips 

  19.10.2016

  De flesta tänker kanske att det inte är någon kost att packa väskan, men vi har några tips som kan vara till nytta. Med våra packningstips packar ni era väskor snyggt, smart och framför allt tryggt.

  Planera
  Ett bra sätt att börja packningen är att skriva en lista över de alla mest nödvändiga sakerna som du vill ha med under resan. Ganska ofta är det så att man packar för mycket saker när man ska iväg på semester.

  Kom ihåg att maxvikten på bagage har minskats mycket under de senaste åren och om väskorna är för tunga eller för stora så riskerar man en extra avgift. Kolla därför alltid flygbolagets regler på bagage i god tid före resan.

  Planera lite i förväg vad du skulle vilja köpa under semestern och lämna plats för det i resväskan. Många städer, speciellt i Sydeuropa, erbjuder många bra shoppingmöjligheter. Som exempel, i Italien finns flera eleganta Fashion Outlet-butiker, t.ex. Barberino Designer Outlet i Toscana. Om du ska shoppa några presenter eller souvenirer under resan är det också bra att fundera på hur mycket rum de behöver i väskan.


  Incheckade bagage eller handbagage?
  Packa ner de allra viktigaste och dyrbara sakerna i handväskan, så att din resa inte blir förstörd om det incheckade bagaget försvinner under eller efter flyget. Ha alltså alltid med ett handbagage där du packar ner lite kläder, necessären, eventuella mediciner och recept, resedokument, kontanter och smycken. Även alla elektroniska apparater ska packas ner i handbagaget och de är bra att ha nära till hands eftersom du måste ta fram dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.

  Ta reda på om du behöver en adapter för eluttagen i det landet du reser till och packa i så fall också ner den i väskan. Kolla till sist att du har packat allt som behövs under själva flygresan (t.ex. öronproppar, flygstrumpor och böcker).

  Det lönar sig alltid att kolla hur vädret kommer att vara och fundera på vilka kläder och tillbehör som passar bäst innan du åker. Om du bara reser över en helg behöver du kanske inte ett incheckat bagage alls. Många villor är mycket välutrustade: Det finns ofta tvättmaskiner, hårtorkar, sängkläder, handdukar osv. som du slipper att packa med.


  Ordning
  Ett bra packningstips är att börja med skorna eftersom de är ganska tunga. Lägg skorna i en plastpåse och fyll tomrummet med småsaker såsom laddare, accessoarer, strumpor osv. Ta med max tre par skor - om det är möjligt - eftersom de tar så mycket plats i din väska. Det är bra att välja skor som matchar till flera olika kläder.

  Om du har skrivit en lista över allt du tror dig behöva under resan, gå över den igen och stryk hälften. Packa ner linnen, toppar, skjortor, känningar och ett par byxor som matchar varandra så att du kan ha på dig samma saker flera gånger men samtidigt variera din outfit lätt. Fundera även på klädmaterialet: stickade kläder och bomull är alltid bra alternativ. Det bästa sättet är att rulla ihop kläderna eftersom det tar mindre plats och det ryms fler plagg i väskan. Kläder som måste vikas ska du packa ned sist.

  Om du har med något ömtåligt är det bra att lägga det i mitten av väskan mellan dina kläder. När du har packat klart och det fortfarande finns mycket tomrum i väskan, fyll den med plastpåsar eller något liknande så att dina tillhörigheter inte åker runt så mycket i väskan under resan. Sedan kan du fylla tomrummet med något nyinhandlat från semestern.

  Till sist
  Dubbelkolla en sista gång att det viktigaste som resedokument, plånbok och mediciner är nedpackade. Stäng väskan och handbagaget noggrant och fyll i bagagetaggen med ditt namn, telefonnummer och adress och fäst på din väska. Använd gärna bagagebälte för att säkra att väskan förblir stängd under resan.

  Använd bara TSA-lås som kan öppnas av säkerhetspersonal med speciella koder. Då behöver inte flyplatspersonalen bruka våld för att inspektera väskan om det skulle behövas. Om du har ett nyckellås för väskan så är det bra att ta båda nycklarna med dig och förvara de separat från varandra.

  P.S. Innan du åker, kolla en gång till att du har passet med dig. Ha en trevlig resa! :)

  Restips
  Portugal - Lissabon 

  19.10.2016

  Ganska ofta hamnar Lissabon i skuggan av andra storstäder i Sydeuropa, som Barcelona och Rom, vilket är synd eftersom det finns så otroligt mycket att se och uppleva där. Vi reste till Lissabon under påsken 2016 och vill redan åka tillbaka!

  Det bor nästan 3 miljoner invånare i Lissabon men staden är trots det mycket lugn. Om man till exempel jämför Lissabon med Barcelona så är det färre turister och en mer avspänd atmosfär i den portugisiska huvudstaden. Det bästa sättet att bekanta sig med staden är att promenera eller cykla och några stadsdelar som vi varmt kan rekommendera är Alfama och Baixa. Där finns många vackra byggnader, parker och torg, gatumusiker som spelar från morgon till kväll och förstås många mysiga restauranger och kaféer. På kvällen hörs den portugisiska folkmusikstilen fado ur högtalarna, fönstren i husen och olika affärer. Du kan även uppleva musiken live på restauranger i Alfama, Alto, Bairro och Madragoa.

  I Lissabon finns dessutom flera historiska sevärdheter som är värda att besöka. Bland de mest kända är slottet Sao Jorge som dominerar Lissabons stadsilhuett och Belém, den historiska stadsdelen där Vasco da Gama började sin första upptäcksfärd. I Belém finns sevärda museer och kloster, vackra parker, god mat och det kända Belémtornet.

  Restips
  Kroatien: Blogg 

  14.10.2016

  I september 2015 var vi ett kompisgäng som åkte på semester till Kroatien. Vi bodde en vecka i Villa Stolovi i Klek - en liten stad belägen i den vackra viken mellan Split och Dubrovnik. Vi var ett sällskap på nio personer och valde Stolovi på grund av dess lugna läge och mångsidiga faciliteter.

  Restips
  Hyra bil utomlands 

  14.10.2016

  Att hyra bil utomlands har gjorts väldigt enkelt tack vare Internet, men när man läser olika diskussionsforum på nätet varierar erfarenheterna en hel del. Med våra tips kan du undvika de vanligaste fällorna och hyra bil utomlands tryggt och säkert.


  Före resan:

  Ta reda på olika uthyrningsmöjligheter. Det finns många webbsidor som jämför hyrbilar, t.ex. rentalcars.com. Det är samma sak som gäller när du hyr en bil som när du hyr en villa eller ett flyg: Ju tidigare du bokar, desto billigare alternativ kan du hitta.

  Vi rekommenderar att du hyr en bil från ett av de stora hyrbilsföretagen (t.ex. Hertz, Avis, Budget), speciellt om du ska hyra bil utomlands för första gången. De mindre företagen lockar kanske med billigare pris men det lönar alltid sig att läsa kontraktet mycket noggrant. Om priset verkar vara för bra för att vara sant kan det vara så att något inte stämmer. De större hyrbilsföretagen har också fler tilläggsval såsom navigator eller bilbarnstol.

  Det viktigaste är att ta reda på om hyrbilsföretaget verkligen äger bilen och inte bara förmedlar den. Det skulle vara ganska tråkigt att börja semestern när man märker att bilen inte stämmer överens med den du bokade eller att bilen inte alls existerar.

  Glöm inte heller att kolla på bilförsäkringar. Det är bäst att göra detta redan hemma när man gör den preliminära reservationen.


  Att tänka på i förväg:

  Nästan alla hyrbilsföretagen kräver tre saker: ett giltigt kreditkort, ett körkort som är giltigt åtminstone i ett eller två år och att den som hyr är över 25 år gammal. Om dessa tre villkor inte uppfylls kan uthyrningen ändå vara möjlig men i så fall är det ofta dyrare.

  Kolla alltid om både stöld- och trafikförsäkringen är inkluderad i priset och att bilen hämtas ut och återlämnas med en full bränsletank.

  Försök planera bilbehovet på förhand. Hur många förare behövs och för hur många dagar? Hur långt ska ni köra? Om ni bara ska köra kortare sträckor i staden och i närheten så räcker det att hyra en liten bil men t.ex. de som spelar golf eller vill köra i bergslandskap behöver mer rum och bil med en starkare motor.

  Det är också bra att fråga vilka regler som gäller för gränsöverfart till grannländerna. Det är ofta förbjudet utan extra avgift. Dessutom kan uthyrningspriserna variera mycket mellan länderna. Om ni alltså planerar resa i flera länder är det vettigt att jämföra priserna från land till land.


  Vid ankomst:

  Kräv att någon från hyrbilsföretaget kollar bilen med dig och fyller i blanketten om det finns några skador på bilen. Speciellt i Sydeuropa och i Asien är det ganska vanligt att hyrbilarna redan har några skador och då är det viktigt att markera dessa. Kom ihåg att ta foton på bilen innan ni åker!

  Kontrollera även att bensintanken är full och att strålkastarna, bildäcken och bromsarna är i gott skick. Det är mycket bättre att testa så att allt fungerar redan på parkeringsplatsen i stället för i trafiken! Om ni märker att något är fel med bilen så är det bäst att försöka byta den redan i början. Fråga också i förväg vart ni kan ringa om det dyker upp några problem med bilen under semestern.


  Under resan:

  Följ trafikregler och fartbegränsningar, även om ni märker att de lokala förarna inte följer alla regler. Kom ihåg att köra bil utomlands kan vara mycket annorlunda än i Sverige. Visa hänsyn till fotgängare och andra bilister – man kan aldrig vara för uppmärksam i trafiken.

  Det finns också olika vägtullar och betalvägar utomlands så det är bra att ha mynt med sig. När ni parkerar bilen är det bra att granska miljön om den verkar trygg och synlig och det är alltid bra att ta med sig alla värdesaker från bilen. Om det händer någonting (t.ex. en stöld eller krock), ring polisen och försök hitta något vittne till händelsen om möjligt. Även alla uthyrningspapper (eller kopior av dem) är bra att ha med i bilen.


  Återlämning av bilen:

  Tanka bilen och spara kvittot innan återlämningen. Om ni inte har tankat bilen själva kan det bli extra kostnader eller ni kan även bli lurade. Fotografera bilen som ni gjorde när ni hämtade den.

  Kolla till sist en gång till att ni inte lämnat några av era tillhörigheter i bilen, till exempel, i handskfacket, bakluckan eller under sätet. Behåll fotona och dokumenten efter resan eftersom ett ersättningsanspråk ibland kan skickas några månader efter uthyrningen.

  Man kan aldrig vara helt säker på vad som händer under resan eller med hyrbilen men vi tror att ni kan minska riskerna med våra föregående tips. Ha en trygg och trevlig resa!

  Restips
  Italien - Amalfikusten 

  13.10.2016

  En resenärs berättelse Sorrento, Italien 5.-12.6.2016

  I början av juni 2016 åkte vi på semester till Italien med en grupp vänner och bokade en villa i Sorrento vid Amalfikusten. Staden som ligger i Kampanien har cirka 16 500 invånare och är sedan länge känd som en vacker badort, såväl av italienarna själva som av andra européer. Vi var ett sällskap på nio personer och några av oss flög från Helsingfors till Neapel och ett par andra från Stockholm till Rom. Flygtiden från de nordiska länderna är ganska rimlig, även med ett flygbyte i t.ex. Frankfurt eller Rom som vi hade. Om du flyger till Neapel tar det bara en timma att åka bil till Sorrento medan det tar cirka fyra timmar från Rom. Att åka tåg från Rom till Sorrento är också ett bra alternativ - det tar bara två timmar om tåget är i tid och det inte förekommer några problem under resan :).